Mooie ondergaande zon

Zaterdag, 24 april 2021 zijn we weer op pad gegaan om Bemmel schoon te vegen en met de club die we hadden is dat goed gelukt. De Ward is weer aangepakt door Geert en Marga, het centrum en het Kinkelplein, rondom de Jumbo en AH is opgeruimd door Jos en Marga, de Herckenrathweg en de Ressensestraat zijn aangepakt door Karin en Anja. En we hebben wat nieuwe gezichten gezien waaronder Antoon, die er zin in had en met Marjo op pad ging.

Helaas hebben we geconstateerd dat er overal veel rommel ligt, waaronder veel mondkapjes, plastic flessen, blikjes, zelfs glazen bierflessen met statiegeld erop. Dus wij vragen ons af of het in 2022 , als er statiegeld wordt geheven op blikjes, dat nu zoveel zal helpen en dat daardoor de rommel reduceert. Laten we hopen van wel.

Op de parkeerplaats bij de Gouden Appel is een hangplek ontdekt, er liggen daar heel veel lege sigarettenhulzen en ontelbare pakjes Fristie. In en onder struiken, onder bladeren, gewoon op de stoep tussen geparkeerde auto's. Onvoorstelbaar wat daar aan rotzooi wordt achtergelaten. Ruim drie weken geleden hebben Jos en ik (Marga) daar ook al geruimd en nu lag het er weer vol. We houden deze plek in de gaten en desnoods maken we er melding van bij de BOA's.

Maar onderweg worden we ook wel positief benaderd door passerende dorpsgenoten, die ons een duimpje geven, roepen dat we goed bezig zijn, of we worden staande gehouden met de vraag hoe ze ook kunnen komen helpen. Dat doet ons goed, om te weten dat veel mensen zich ergeren aan zwerfvuil en daar iets aan willen doen. Sommigen vertellen dat als ze met de hond gaan wandelen ze een plastic tas meenemen en daarin het vuil doen wat ze onderweg tegen komen.  Bewustwording van je daden en de gevolgen zien voor mens en dier dat moet men tussen de oren krijgen.

We hopen elkaar weer te zien op 29 mei, dan gaan we er weer vol tegenaan. Blijf gezond.

 

Op 29 mei zijn we weer met een gemotiveerde club op pad gegaan. Er waren weer een paar nieuwe gezichten bij, en gelukkig was ook de jeugd vertegenwoordigd. We hebben ons verspreid over Bemmel, zodat de pleinen bij de Jumbo, AH, Lidl er weer spic en span bij liggen. Andere gingen richting de Wardstraat en natuurgebied De Ward. Ook de Ressensestraat tot de Groenestraat is opgeruimd. De Zandsestraat ligt er ook weer netjes bij. Het was geweldig mooi, droog en zonnig weer, dus dat maakt het opruimen extra fijn. Het was op bepaalde plekken wel goed zoeken naar achtergelaten vuil omdat de bermen niet gemaaid worden om onze insecten hierbij een kans te geven om te overleven. Bovendien is het een kleurig gezicht, alle witte margrietjes, gele boterbloemen, rode klaprozen en paarse bollen. 

De opbrengst was aanzienlijk en we mogen weer trots zijn dat we zoveel betrokken mensen in ons midden hebben die helpen om Bemmel schoon te maken en te houden. En als iedereen nu eens hetzelfde doet zijn wij als ZWAB straks misschien wel overbodig. Of is dit wishful thinking?

Tot 26 juni allen! Blijf gezond.

 

Op deze prachtige zonnige zaterdag van 26 juni was de club niet heel groot, maar groot genoeg om een aanzienlijke hoeveelheid rommel bij elkaar te sprokkelen. Onze Jeannet vond onder een struik een glazen fles en dacht: die ruim ik alvast op, maar toen ze beter en langer keek, vond ze er nog 17!!

Zeventien glazen flessen zomaar achteloos weggegooid onder gemeentelijke groen. Gelukkig waren ze allemaal heel, zodat we niet hoefden te vegen, glasstukjes kunnen een ware plaag zijn voor fietsers, kleine kinderen, honden. Het hoort gewoon niet, zoveel rotzooi......

Jeannet heeft alle flessen netjes in de glasbak gedeponeerd, iets wat degene die de rommel daar achter liet, zelf had moeten doen.

Verder hebben we de Ressensestraat tot aan Buitenzorg, Dijkstraat, het centrum van Bemmel, pleinen bij de Jumbo, AH en Lidl ook weer ontdaan van allerlei troep.

Het plein bij de Jumbo lag er schoon bij, we spraken de manager van de winkel en die vertelde dat elke dag het plein wordt schoongehouden, geveegd en opgeruimd en zelfs het onkruid wordt uitgeroeid daar. Hulde!! Ook viel het ons op dat het bij de AH ook redelijk schoon was, het kan altijd beter, maar het is ook veel erger geweest.

Zorgenkindje blijft het plein bij de Lidl, daar ligt overal veel troep, vooral in, achter en op de struiken , maar ook dat plein is weer schoon.

Bij de Gouden Appel is te zien dat de hangplek nog wel gebruikt wordt, maar de rommel is aanzienlijk minder. Maar toch weer heel veel lege sigaretten hulzen, peuken en aanstekers gevonden en natuurlijk een grote hoeveelheid mondkapjes. Als het goed is zou dit minder moeten worden nu de mondkapjesplicht per vandaag is afgeschaft, we hopen het, fingers crossed.

Al met al weer een geslaagde aktie en op naar 24 juli aanstaande, dan gaan we er weer voor. Blijf gezond allen en tot dan!

 

 

 

 

 

Wij, als ZWAB zijnde, hebben meegedaan met de aktie Lingewaard Doet. We hebben ons initiatief op hun site gezet. Onze wens was het aanschaffen van een peukenzuiger. En tot onze grote verbazing en vreugde was het beoogde bedrag in no time bij elkaar gedoneerd. Daar stonden we wel van te kijken omdat het om het aanzienlijke bedrag ging van € 850,- en we ook wat laat waren om het initiatief te plaatsen. Bij het horen van de mededeling dat het bedrag er was, hebben we contact gemaakt met de leverancier en de bestelling gedaan. Een rugstofzuiger met verschillende accessoires. Na ongeveer een dikke week konden we de spullen ophalen in Arnhem. Thuis waren we natuurlijk nieuwsgierig hoe het er allemaal uitzag en hoe één en ander werkte. Dat moeten we nog verder uitpluizen, zodat we de opgedane kennis kunnen overdragen aan anderen zodat ook hun weten hoe om te gaan met dit toch wel dure apparaat. Tegen alle donateurs zeggen wij: Hartelijk Dank!!

 

Op 24 juli 2021 zijn we weer op pad gegaan om zwerfvuil te ruimen. Ondanks de vakantieperiode was de opkomst toch behoorlijk. Gelukkig was ook de jeugd vertegenwoordigd. Antoon kwam met Olivier en Emma en ook Bart nam de kleindochters weer mee. Jos ging op pad met de peukenzuiger op zijn rug en wat niet in de zuiger kon, raapte Marga met de knijper op. Onderweg werden we wel aangesproken over dit geweldige apparaat. Men was daar vol lof over. Halverwege de route moest de stofzak wel even geleegd worden en toen zagen we pas hoeveel peuken we al hadden opgezogen. Onvoorstelbaar wat de rokende mens van zich af gooit. Terwijl er toch overal prullenbakken staan waar de ongezonde troep in gedeponeerd kan worden. Leo en Saskia hadden er heel veel zin in, die gingen op pad met een lange prikstok en de fietskar, richting de A15 en de Linge. Twee uur later kwamen ze terug met wel 4 volgepakte vuilniszakken en wat losse grote stukken. En Saskia had nog een volle zak achter op haar bagagedrager staan. Het was zeer de moeite waard geweest om daar te gaan ruimen. Bart ging met de kleinkinderen het dorp in, Cees en Jeannette gingen naar het Kinkelplein om daar het hang honk schoon te maken. Jan nam richting de Groenestraat voor zijn rekening. Jos en Marga gingen van start via het AH plein, Dorpsstraat richting de Gouden Appel en via de Klappenburgstraat, het Jumboplein en zo weer terug naar de Theaterkerk. Antoon en Marjo zijn de hele Herckenrathweg, tot aan de BP en bij het OBC afgestruind. De opbrengst was behoorlijk. Bemmel ligt er nu weer even netjes bij en we hopen dat dat wel zo even blijft. De volgende aktie staat gepland op zaterdag, 28 augustus aanstaande.

Zaterdag, 28 augustus 2021 zijn we weer met een club fanatieke vrijwilligers op pad gegaan om Bemmel schoon te vegen. Het resultaat was aanzienlijk, maar toch minder als in het begin zo'n twee tot drie jaar geleden. We konden goed zien dat er rondom de AH was opgeruimd, een week eerder zag het er vreselijk vies en onverzorgd uit. Anton is met de fietskar en lange prikstok helemaal naar Ressen gereden om daar vuil op te rapen. De Herckenrathweg, Ressensestraat, een deel van de Zandsestraat, rondom het BP tankstation, LACO en het speeltuintje, bij het OBC, het plein bij de Lidl en het plein bij de Jumbo zijn allemaal weer ontdaan van heel veel sigarettenpeuken, kauwgom, plastic flesjes, blikjes, snoeppapiertjes, zakken van de MacDonalds met inhoud.

Nu maar hopen, nu de scholen weer beginnen, en mensen weer naar hun werk rijden, het schoon blijft. Want een tijdje geleden werd een deel van een oude keuken gevonden bij de dijk in Gendt, vergane automatten in een plantsoen gevonden, een heel koffiezetapparaat is ook eens gevonden, nu weer een isoleerkan zonder deksel. De gekste dingen worden gevonden, maar ook dingen waar mensen blij van worden dat het gevonden is.

Vorige keer vond onze Leo een portefeuille met inhoud, allerlei pasjes en belangrijke documenten. Thuis heeft hij even gegoogled en de persoon in kwestie was zo gevonden, gebeld en kwam heel blij zijn spulletjes weer ophalen. Vanaf januari was hij zijn portefeuille al kwijt. Vandaag vond Geert een sleutel die past op het hek bij het OBC. Maandag gaat hij de sleutel even terug brengen. Rob vond achtergelaten spulletjes die gebruikt worden bij het vissen.

Het blijft ons wel elke keer verbazen wat we zoal vinden en opruimen of terug kunnen geven.

De volgende opruimaktie staat gepland voor zaterdag, 25 september 2021.

Tot dan en blijf gezond.

 

Zaterdag, 25 september 2021 zijn we met een klein clubje op pad gegaan om Bemmel weer opgeruimd te krijgen. Marga Roelofs en kleizoon hebben bij het OBC, speeltuintje, benzinepompstation, carpoolplek schoongemaakt. Bart en kleindochter Juul hebben het centrum van Bemmel onder handen genomen, Cees en Jeannett kwamen al bij het beginpunt aan met een halfvolle zak rommel. Jan en Jos zijn samen op pad gegaan richting Ressen, maar onderweg zijn hun wegen gescheiden en kwamen ze apart van elkaar weer bij de kerk aan. Jos en Marga hebben het Kinkelplein eens onder handen genomen. Mensen, wat een rotzooi, vooral bij het Hanghonk. Snap echt niet dat je daar nog gezien wilt worden. Het stinkt er, ligt vol met peuken en andere viezigheid, lege plastic flessen achtergelaten. Bart vertelde dat hij vaker dat honk opruimt en schoonmaakt. Hulde voor Bart. Maar wat zijn we blij met onze peukenzuiger. Want daar ligt het hele plein vol mee, we hebben wel drie tot vier volle stofzuigerzakken met peuken leeg kunnen gooien in de jutbak. Wat een ongezonde toestand. En of het heel normaal is om die peuken op de grond achter te laten, terwijl het zo schadelijk is voor de natuur en voor onze eigen gezondheid. We hebben lang niet alles op kunnen ruimen wat er aan peuken ligt, daar ontbreekt ons de tijd voor en het materieel. Er ligt hier een mooie taak voor de Gemeente Lingewaard om eens wat vaker een veegwagentje over dat plein te laten rijden en het schoon te zuigen. Dit plein oogt ook verre van gezellig of leuk aangekleed. Rondom het gemeentehuis staan nu inderdaad mooie bloemperkjes met fleurige en kleurige bloemen erin, voor de bijtjes. Maar kijk je verder dan je neus lang is, dan ligt daar ook een hele boel rommel tussen. Vooral allerlei verschillende kleuren sliertjes van materiaal dat niet vergaat. Waarschijnlijk zijn die sliertjes afgeschoten bij de Street Parade van ESKA, enkele zaterdagen geleden. Want naast die sliertjes lagen daar ook heel veel peuken, maar ook zakjes waar koffiemelkpoeder in heeft gezeten, plastic zakjes, snoeppapier etc. Wij, als ZWAB, snappen echt niet dat de gemeente deze rommel voor de deur wil hebben. We gaan hier dan ook een melding over maken. Wij snappen best dat we eindelijk weer eens wat mogen, na een lange coronatijd, waarin weinig tot niets mocht. Maar wij willen wel graag zien dat wie rotzooi maakt het ook zelf opruimt. Nu waait het alle kanten op en lopen de eenden misschien gevaar als ze dit spul in hun bek krijgen. En dat willen we toch niet?

De volgende opruimaktie staat gepland voor zaterdag, 30 oktober. Kom gezellig mee prikken!

 

Zaterdag, 30 oktober 2021 was regenachtig, daarom waren er maar weinig deelnemers op de been, we waren met z'n zessen. Leo en Saskia gingen goed ingepakt met de fietskar op pad richting de A15 en bedrijventerrein. Rob ging het centrum van Bemmel in en Jos en Marga gingen via het plein bij de AH richting de Gouden Appel en via de Dorpsstraat en het plein van de Jumbo en Lidl weer richting Theaterkerk en onze super prikster Marjo had eerder al een flink stuk Herckenrathweg schoongemaakt en ging nu de Ressensestraat aanpakken. Ondanks dat het groepje klein was, was de opbrengst aanzienlijk. Rob vond in de struiken weggegooid allerlei electronisch materiaal, zoals boxen met allerlei verbindingsnoertjes eraan. Ongelooflijk dat iemand dat bewust in de struiken gooit en achterlaat. Leo en Saskia kwamen ook terug met een flinke buit. Ze hebben zelfs een fiets gered uit de sloot en weer op de standaard gezet en achtergelaten bij de bushalte. Er is daarover een melding gemaakt bij de gemeente. En er waren hectometerpaaltjes vernield en aangetroffen tussen de middengeleider van de weg. We kunnen nu niet echt zeggen dat het zwerfvuil minder is.

En naar aanleidng van de schoonmaak aktie van vorige maand op het Kinkelplein heeft Marga daarover kontakt gehad met de gemeente over de vuilnis en viezigheid rondom het hanghonk. Ten eerste lag daar heel veel afval, ten tweede zagen we dat het slot van de jutbak ontbrak en ten derde zagen we dat er helemaal geen opvangbak voor het afval in de jutbak stond. Al het afval dat erin was gedeponeerd kon zo weer wegwaaien met de harde wind die toen de kop op stak. Van die bevindingen hebben we melding gemaakt, want we doen het niet voor niets, vuil ruimen, in een bak deponeren en dat daar dan vervolgens weer uit waait. De gemeente heeft Marga daarop teruggebeld en gezegd dat er een nieuwe opvangbak is besteld, de oude was vernield(!) en er was ook een nieuw slot besteld, maar dat duurt allemaal wat langer dan verwacht. Bovendien lopen er afspraken tussen de jongeren zelf, en de jongerenwerker van SWL en de gemeente dat de jongeren zelf rondom het hanghonk moeten schoonhouden. Dus als ZWAB houden wij ons daar nu even verre van, wij willen die afspraken niet verstoren. De rest van het Kinkelplein mag natuurlijk wel worden schoongeveegd.

Maar omdat het groepje nu erg klein was, hebben we daar nu geen aandacht aan kunnen besteden.

De volgende ZWAB aktie staat gepland voor zaterdag, 27 november. Dus heb je tijd en zin om iets nuttigs te doen, kom dan ook naar de Theaterkerk om 09.45 uur en ZWAB mee! Tot dan, en blijf gezond!

Zaterdag, 27 november 2021 was een koude en natte dag met de eerste sneeuw dit najaar. Geheel ingepakt waren er toch een paar bikkels die de strijd aangingen met de kou. Jeanette en Cees lieten zich niet tegenhouden en gingen aan de gang bij de pleinen van de Jumbo en Lidl en ze brachten al een tas met afval mee op hun wandeling naar het verzamelpunt. Leo en Saskia namen het fietskarretje weer mee en gingen richting de Linge om volgepakt met 5 volle vuilniszakken weer terug te komen. Jos en Marga hebben het centrum en bij de Gouden Appel schoongemaakt. Gelukkig waren er hele lieve mensen zoals Ellen Buiting van Buiting Schoenen en Loes Doornenbal van de damesmodezaak El Sueno die ons binnenriepen voor een warm kopje koffie. Daar knapten we weer heerlijk van op om daarna weer de kou in te gaan. Er was zelfs een lieve mevrouw die ons aanbood koffie voor ons te willen betalen. En een lieve dame onder een paraplu die extra naar ons toe kwam lopen om ons te bedanken. Dus ze bestaan nog: hele lieve mensen en ze wonen in Bemmel, dat is nog het allermooist!!. Maar het afval wat we tegenkwamen was best wel weer heel veel en dat is niet zo mooi. Ontzettend veel mondkapjes weer, in en onder struiken, bij bushaltes, in de goot vlak voor de ingang naar winkels. Onbegrijpelijk, zo vervuilend en zo smerig. Overal staan genoeg prullenbakken om dit afval in te deponeren en als dat niet het geval is, neem het dan gewoon even mee naar huis om het daar weg te gooien. En peuken, ontzettend veel peuken, overal in goten, bospaadjes, in de uitlaatgebieden voor hondjes, werkelijk overal. Het lijkt wel of niemand beseft hoe vervuilend peuken zijn voor mens en dier en natuur. De buit was ondanks het kleine groepje, toch aanzienlijk, dankzij de buit van Leo en Saskia. De volgende ZWAB aktie staat gepland voor zaterdag, 18 december 2021. Verzamelen bij de Theatherkerk in Bemmel om 09.45 uur. Blijf gezond en tot dan.

 

Zaterdag, 18 december was onze laatste ZWAB aktie van dit jaar. Door de gemeente Lingewaard zijn we verwend met een heerlijke chocoladeletter voor onze inspanningen om Bemmel schoon te krijgen en te houden. De opkomst was deze zaterdag best behoorlijk, zodat we meerdere delen van Bemmel konden schoonmaken. Anton ging aan de slag op het plein bij de Lidl en Jumbo. Zoals bekend is het plein bij de Lidl het zorgenkindje, daar ligt altijd veel rommel. Onze Jeanet had daar een paar dagen geleden ook al geruimd en nu, een paar dagen later, lag het er weer vol. Zo jammer. Bij de Jumbo viel het mee, bij de AH kan het beter. Bart nam het Kinkelplein, Dorpsstraat richting gemeentehuis onder zijn hoede. Hij heeft het JOB honk weer onder handen genomen en ongelofelijk wat een rommel daar. Dat je als jongere daar wil gaan zitten..... Karin nam de Herckenrathweg, Tinq en een stukje Ressensestraat voor haar rekening. Jeanette nam de Dorpsstraat richting de Gouden Appel en omliggende straten voor haar rekening, ook de kern van ons Pareltje werd onder handen genomen. Wies en Marjo gingen aan de slag richting het BP tankstation, Jan heeft ook een heleboel rommel verzameld en Jos en Marga gingen naar de Zandsestraat. Andere Marga en haar Geert gingen naar het OBC, speeltuintje en wat straten bij en in de Essenpas. Het resultaat was aanzienlijk. We hebben met z'n allen kunnen constateren dat het zwerfafval toeneemt, met name de mondkapjes, blikjes maar vooral sigarettenpeuken. Terwijl juist die zo schadelijk zijn voor mens en dier en milieu. Nu is roken sowieso slecht voor de menselijke gezondheid. Het ergst is nog dat met het achterlaten van al die peuken het milieu wordt belast op een nadelige manier. Als we willen dat we onze planeet goed willen overdragen aan de volgende generaties dan moeten nu met z'n allen daarvoor zorg dragen.

Wij wensen iedereen die afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het schoonmaken en schoonhouden van Bemmel, hele fijne, veilige feestdagen toe. We zien elkaar weer op zaterdag, 29 januari, blijf gezond. Tot dan.

Zaterdag, 29 januari 2022 was de eerste keer dat we in het nieuwe jaar op pad gingen om Bemmel weer schoon te krijgen. En dat was nodig, want met z'n allen hebben we geconstateerd dat het zwerfafval schrikbarend is toegenomen. Gelukkig was de opkomst goed. Er waren verschillende nieuwe gezichten, zelfs een collega uit Huissen kwam meehelpen. We hebben van elkaar geleerd. Zij vond onze hesjes heel fijn en wij zagen dat hun mooie handschoenen hebben. Wij hebben alleen plastic handschoenen en dat plastic past eigenlijk niet meer. Met z'n allen hebben we weer een flinke buit aan rotzooi bij elkaar weten te sprokkelen. Heel erg was het weer bij het nieuwe bedrijventerrein de Houtakker. In de omgeving van Rentall was het heel erg. Maar ook in het dorp zelf en aanpalende straten, bij scholen, bij de skatebaan, Herckenrathweg, Ressensestraat was het heel erg nodig dat we daar gingen ruimen. En we vinden van alles: van een afgedankt koffiezetapparaat tot de gebruikelijke blikjes en plastic flessen. Maar wat ons het meest verbaasd is het aantal mondkapjes dat we overal vinden. Op de parkeerplaats bij de Gouden Appel hebben we heel veel van deze vieze kapjes geraapt. Misschien moet de gemeente Lingewaard eens overwegen om daar een paar extra afvalbakken te plaatsen. En resten van het (verboden) afgestoken vuurwerk. Maar ondanks het koude weer, de vele  troep, kregen we veel duimpjes en werden we zelfs aangesproken door mensen die meer van onze aktie wilde weten. Hopelijk levert dat nieuwe deelnemers op. Onze volgende opruimaktie staat gepland voor zaterdag, 26 februari 2022. Omdat we gelezen hebben dat de carnavalsoptocht is afgelast in Bemmel, hebben we deze datum geprikt. Want het zou zonde zijn dat wij als ZWAB op zaterdag gaan ruimen en dat er op zondag de straten vol komen te liggen met troep wat met carnaval te maken heeft. Laten we met z'n allen er voor zorgen dat de straten en pleinen in ons dorp schoon blijven en dat men beseft dat afval van bijv. MacDonald's niet in de berm hoort maar in een afvalbak. Onze kwetsbare natuur moeten we beschermen voor de volgende generaties. Dus afval hoort in een afvalbak. Tot 26 februari. Blijf gezond. Tot dan.

 

Zaterdag, 26 februari 2022 was een stralende zonnige dag, die wat koud en mistig begon, maar al gauw opklaarde en er een heerlijk zonnetje tevoorschijn kwam. Met een groep van ongeveer 10-15 man/vrouw was het een gezellig begin van deze opruimaktie. Onze overburen waren ook meegekomen en hebben flink meegeholpen, dank daarvoor. Enkele Zwabbers konden er helaas niet bij zijn, maar toch hebben we met de club veel kunnen opruimen, want er lag overal weer heel heel troep, wat ook mede te danken was een de storm van vorige week. We hopen, dat nu de mondkapjesplicht is afgeschaft, deze dan ook uit het straatbeeld verdwijnen, want die vieze dingen vind je werkelijk overal. De Ward en rondom de scholen is het ook weer schoongemaakt, heel veel wietzakjes, patronen voor lachgas, plastic flesjes, snoeppapiertjes , het lag er allemaal. En wij vinden dan ook dat het zwerfafval niet minder is geworden. We vinden lege bierflessen met statiegeld, achteloos weggeworpen in de Bemmelse bermen. Zelfs een volle fles rum is gevonden, was zeker niet het juiste merk...

Maar het centrum van Bemmel, de Ressensestraat, Papenstraat, Zandsestraat, rondom de pleinen bij de Jumbo, Lidl, AH zijn ook weer schoon. En nu maar hopen dat de carnaval liefhebbers de straten ook een beetje schoon houden, zodat we langer kunnen genieten van onze opruimaktie.

Onze Marjo had geregeld bij lunchroom AJ dat we deze ochtend mochten afsluiten met een lekker kopje koffie met iets lekkers erbij. We willen hierbij Kamel dan ook even in het zonnetje zetten en danken hem en zijn team dat we bij hem binnen mochten komen. Is voor herhaling vatbaar Marjo!!

De volgende ZWAB aktie staat gepland voor zaterdag, 26 maart aanstaande. Tot die tijd: doe rustig aan en blijf gezond. Tot dan.

 

Op de zonnige zaterdagochtend van 26 maart zijn we weer met een gezellig clubje op pad gegaan om zwerfvuil op te ruimen. We kregen versterking vanuit Huissen, vader en zoon. En ook Bart had weer wat jeugd enthousiast gekregen om mee te helpen. Dat vinden wij een goede zaak. De Herckenrathweg is weer aangepakt, het centrum ligt er weer mooi bij, het Kinkelplein is weer schoon. De sloten en de bermen van de Zandsestraat zijn ook aangepakt, daar waar we met de lange prikstok bij konden komen is vuil opgeruimd. De Kattenleger is ook aangepakt en dat was hard nodig, gezien het resultaat: 1 volle vuilniszak vol met troep, voornamelijk blikjes. We hebben ontdekt dat langs de Kattenleger wel zeker 15 lege flessen zijn gedumpt, allemaal van glas, die horen echt niet in de berm daar, maar gewoon in de glasbak. We gaan hier een melding over maken bij de gemeente. Wij hadden op dat moment niet meer de mogelijkheid om al die flessen mee te nemen. We zijn ook op Het Hoog aan het ruimen geweest, en dat was ook nodig. Marga had de dag ervoor ook al een ronde gelopen en kwam thuis met een volle zak met rotzooi, maar ze kon niet bij al het vuil wat vast en onder de struiken zat. Vandaar dat we het vandaag wel hebben kunnen opruimen met de lange prikstok. En toen een buurvrouw van onze Marjo ons ontdekte kregen we spontaan een kop koffie aangeboden. Daar zeiden we geen nee tegen, dus hebben we even heerlijk, samen met Jos Verwij,  kunnen uitrusten en genieten van de lekkere koffie.

Onze Anton had vanmorgen het fietskarretje opgehaald en ging daarmee, en een lange prikstok , op pad en die kwam ook vol beladen weer terug.

We zijn met ons allen weer druk en nuttig bezig geweest, dat was deze keer geen straf omdat het heerlijk zonnig weer was en we eindelijk even verlost waren van dikke winterjassen. En Bemmel ligt er weer een beetje opgeruimd bij, laten we het zo proberen te houden.

De volgende zwab aktie is gepland op zaterdag, 30 april 2022. Verzamelen bij de Theaterkerk in Bemmel om 09.45 uur. Kijk voor info en verhalen en foto's eens op onze website: https://zwabbemmel.jouwweb.nl.

Tot dan en blijf gezond.

 

 

Zaterdag, 30 april 2022 was het een klein maar fanatiek clubje opruimers. Helaas waren onze super prikkers Jeanette, Cees en Marjo verhinderd. Maar Marjo had de dag eerder de Herckenrathweg tot aan het BP tankstation aan beide zijden al helemaal schoongemaakt. En door de week zien we Cees en Jeanette ook regelmatig met de prikker en vuilniszak in de weer om Bemmel schoon te houden.

Bart, Rob, Elenor gingen bij de Lidl, Jumbo en AH aan de slag en dat was hoog nodig. Leo en Saskia bonden het fietskarretje aan en gingen naar het bedrijventerrein bij de A 15. Daar ligt altijd heel veel troep en dat was ook te zien aan hun "buit" toen ze terug kwamen. Jos en Marga gingen met de peukenzuiger aan de slag op het Kinkelplein. En ook dat was hoognodig omdat daar evenementen hadden plaatsgevonden gedurende Koningsdag, een paar dagen eerder. De andere Jos trok ook ten strijde en die kwamen we onderweg tegen met een bijna volle vuilniszak. Margriet en Maggie kwamen ook weer helpen en ook hun buit was aanzienlijk. We zijn ook nog even bij de Gouden Appel wezen ruimen, en daar konden we merken dat de mondkapjes waren afgeschaft, we vonden er maar 6. En dat is wel eens heel anders geweest. Het opgehaalde zwerfvuil was aanzienlijk, maar nu ligt Bemmel er weer netjes bij en laten we hopen dat dat even zo blijft. Want het blijft onvoorstelbaar wat we zoal vinden en opruimen, van koffiezetapparaat tot aan een tas boordevol met afval, op het Kinkelplein vonden we zelfs 1 rechterschoen. Waar was de linker gebleven? Is deze persoon op 1 schoen en blootvoets naar huis gelopen?  We zullen het nooit weten, maar gezien de toestand van de gevonden schoen, zal men het niet zo erg vinden dat de rechter is kwijtgeraakt.

De volgende opruimaktie staat gepland op zaterdag, 28 mei 2022. Verzamelen bij de Theaterkerk in Bemmel om 09.45 uur. En neem je vriend(in), tante, buurvrouw eens mee, maak er een uitje van. Eerst even nuttig bezig zijn en trakteer jezelf dan op een kopje koffie bij AJ of een lekker ijsje van Wijs IJs...

Tot dan en blijf gezond.

Zaterdag, 28 mei 2022 hebben we onder een lekker zonnetje maar met een stevig windje met elkaar weer geprobeerd Bemmel te ontdoen van zwerfafval. En dat is aardig gelukt. De opbrengst was toch behoorlijk, ondanks dat ons clubje niet zo groot was.

Jos ging direct naar het plein van de Lidl waar weer onbeschoft veel rommel lag. Jan ging zijn eigen rondje lopen en kwam ook terug met een vuilniszak vol afval. Karin en Wies gingen samen op pad maar raakten elkaar onderweg uit oog...

Marjo  had de dag ervoor al een flink stuk schoongemaakt, dus dat scheelde alweer. Jos en Marga hebben bij de scholen schoongemaakt en het veldje t.o. Polly's eetwinkel en dat was nodig. En bij Liduina aan de achterkant hebben ze ook een heleboel rommel opgeraapt. Cees en Marjo namen samen het Kinkelplein onder handen. Margriet en Maggy gingen aan de slag in en rond de Dorpsstraat.  Kortom, Bemmel ligt er weer opgeruimd bij. Hopen dat het even zo blijft.

Marjo had voor koffie gezorgd bij terugkeer bij de Theaterkerk, en dat viel bij iedereen in goede aarde. Lekker met een koekje erbij, even napraten en ervaringen uit wisselen. Voor herhaling vatbaar.

De volgende ZWAB aktie is op zaterdag, 25 juni 2022. Verzamelen bij de Theaterkerk in Bemmel om 09.45 uur.

Tot dan, en blijf gezond.

Maak een Gratis Website met JouwWeb